Op de plek waar tot voor kort het Feestaardvarken heeft gelegen, zal de komende week in rap tempo een tijdelijk speelparcours worden gerealiseerd met lokaal stadshout. Groot nieuws voor de kleine Arnhemmers, omdat het parcours “De Speelduin” een belofte is voor méér buitenspel voor kinderen in de binnenstad! Het gewonnen idee van de “Challenge voor de binnenstad” van de 9 jarige Teisje Haarman is hier de aanleiding toe.

Haar idee: een speelroute door de binnenstad van Arnhem, wordt nu op creatieve wijze vertaald in dit eerste speelparcours. Maak-Lab Arnhem zal op zaterdag 12 maart werken aan het speelparcours. De jongeren van Maak-Lab zullen onder andere gaan woodcarven. Teisje Haarman en Wethouder Jan van Dellen geven op die dag symbolisch het startsein aan dit speelse avontuur! Ook krijgen zij een eerste vertaling van de route in de vorm van een flyer overhandigt.

De Challenge die door PBA in samenwerking met INNOVATE in 2021 werd geïnitieerd, had burgers opgeroepen met hun origineelste idee te komen. Hierbij dienden ze uit te gaan van de drie kernwaarden die voor Arnhem gelden: groen; creatief & vrij. Van de 5 nominaties waren er twee voorstellen die pleiten voor meer buitenspel in de binnenstad. De gemeente Arnhem steunt en draagt het initiatief door middelen en mensen vrij te maken voor de realisatie.

De binnenstad moet een wezenlijke transformatie doormaken de komende jaren. De plek van winkelen en vertieren (place to buy) moet aangevuld worden met plaatsen waar bewoners en bezoekers willen en kunnen ontmoeten en verblijven (place to meet). Dat vraagt iets van het aanbod en de kwaliteit van de openbare ruimte. Naast de speelroute komt er o.a. meer groen, muurschilderingen en worden de elektrakastjes in Binnenstad Arnhem, het Modekwartier en het Spijkerkwartier ‘versiert’ met afbeeldingen van lokale kunstenaars. Het vergroten van de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte moet meer bezoekers naar Arnhem trekken en dat komt zeker ook de ondernemers van de binnenstad ten goede!

Daar komt bij dat een groeiend aantal gezinnen met kinderen in de binnenstad komen wonen. Reden te meer om door middel van buitenspel een waardevolle toevoeging te geven aan de openbare ruimte van de binnenstad! Hierbij is het doel de identiteit van deze mooie stad te vertalen in één samenhangende speelroute, met creatieve ontwerpen waar de kernwaarden van onze stad in vertolkt worden.

Het speelparcours de “Speelduin” in het Bartókparkje is de eerste speelplek en is een miniatuur van de speelroute. Het is gemaakt van lokaal vers eikenhout, geleverd door Arnhems Stadshout, een organisatie in oprichting. Hiermee komt deze speelplek duurzaam en lokaal tot stand en draagt bij aan de groene kernwaarden van deze mooie stad!

De Speelduin zal twee jaar blijven staan om ons te helpen herinneren aan het grote voornemen: Een binnenstad waar straks ieder spelend kind welkom is!

Meer nieuws

Alle berichten (113)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier