Teisje Haarman, net 9 jaar oud, is de overtuigende winnaar van de Challenge Binnenstad Arnhem.

Haar idee is uitverkoren door de bijna duizend mensen die online hun stem uitbrachten. Zij wil van de hele binnenstad een grote speeltuin maken. Zij bedacht een route langs elf plekken waar een speeltoestel past of een spel op de grond geschilderd kan worden. De jury was verrast toen zij, pas na de selectie, ontdekte dat de bedenker van het plan negen jaar oud is. Wethouder Jan van Dellen bekroonde haar maandagavond 8 november 2021 tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het vijfjarig lustrum van Platform Binnenstad Arnhem in Musis Sacrum. Hij gaf aan dat hij als sportwethouder zeer gecharmeerd is van haar idee en dat hij ook andere inzendingen die gericht zijn op sport en spel in de binnenstad bij de uitvoering wil betrekken.

Aantrekkelijke binnenstad

Eerder nam hij met collega-wethouder Bob Roelofs en Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal ‘Grip op beweging’ in ontvangst. Een plan van het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) met visie, ideeën en acties voor een mooie, interessante en toekomstbestendige binnenstad. Zonder actie nú dreigt Arnhem structureel in het tweede echelon van Nederlandse steden te belanden. De Gelderse hoofdstad, eerder ‘Beste Binnenstad van Nederland’, hoort in de top 10. Maar leegstand neemt toe en winkelketens verdwijnen. Gemeente en PBA willen dat voorkomen door te investeren in een aantrekkelijke binnenstad. Doel is dat de bezoeker van Arnhem hier graag wil zijn, geprikkeld en verwend wordt en mooie verhalen hoort. Een stad met interessante dwaalroutes, verkoelend groen, leisure en kunst. Versterken van het onderscheidend vermogen dus om bezoekers langer, liefst meerdaags hier te houden.
Het PBA pleit voor investeringen in groen, cultuur en zichtbaar maken van de geschiedenis van Arnhem. Een stad waar zichtbaar veel te beleven is. De gemeente Arnhem ziet het plan als bron voor bestemmingsplan, investeringsagenda en actieprogramma voor de komende vier jaar en verder.

Dit is PAS Arnhem

Bij de feestelijke bijeenkomst vanwege het vijfjarige bestaan van PBA ontving Teisje Haarman een ‘Dit is PAS Arnhem’ cadeaukaart ter waarde van 500 euro. Maar haar mooiste beloning is dat de gemeente haar idee in samenspraak met haar gaat uitvoeren. De jury onder leiding van Van Dellen had haar idee en vier anderen uitgekozen uit meer dan vijftig inzendingen. Arnhemmers konden online kiezen uit deze vijf genomineerden en tilden Teisje op het schild.

De Arnhemse cadeaupas was er ook voor de andere vier genomineerden. Zij kregen ieder 250 euro. Hans Verbugt, directeur van Musis & Stadstheater Arnhem, gaf Teisje ook nog het eerste exemplaar van de speciale Musis-versie van ‘Dit is PAS Arnhem’.

Teisje was niet de enige die pleitte voor meer sport en spel in de binnenstad en ook ideeën om de stad te vergroenen waren talrijk. Alle inzendingen zijn sowieso doorgestuurd naar de gemeente Arnhem die ze waar mogelijk betrekt bij haar plannen voor de toekomst. Te denken valt aan de suggesties voor meer vast groen in de binnenstad, ondergrondse afvalsystemen en straatmeubilair.

Fotografie: Chiel Eijt.

Meer nieuws

Alle berichten (113)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier