Terugblik op zes succesvolle jaren onder een voorzitter die geen discussie schuwt

Vol overtuiging en motivatie presenteerde zich op dinsdag 19 april 2016 paginabreed op de voorpagina van de krant het spiksplinternieuwe regieteam voor de Arnhemse binnenstad. Met voorop Gerard Velthuizen, benoemd voorzitter van het net opgerichte Platform Binnenstad Arnhem (PBA), waarin zes belangenverenigingen (retail, dienstverlening, horeca, vastgoed, hotels en cultuur) vertegenwoordigd zijn en waar bewonersplatform Arnhem6811 en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen als actieve adviseur aan tafel traden. Een club professionals die een jaar na het faillissement van Stichting Binnenstad Arnhem aantrad om de Arnhemse binnenstad op de kaart te zetten. ‘Arnhem terug in de top 10 van binnensteden in Nederland’ luidde de ambitie van het PBA bestuur en regieteam. Een doel dat al snel hoger gesteld kon worden, omdat Arnhem in 2017 finalist werd bij de landelijke verkiezing ‘Beste Binnenstad’.

Hogere waardering en meer bezoekers

Per 31 december 2021, zes jaar na zijn aantreden, geeft Gerard Velthuizen het voorzittersstokje over en treedt hij uit het bestuur van PBA. Het platform heeft zich onder zijn aanvoering bewezen als stem van ondernemers en culturele instellingen in de binnenstad en gesprekspartner voor de gemeente. In de tijd van Velthuizen scoorde Arnhem beter als binnenstad, met meer bezoekers en een bovengemiddelde waardering. Gebaseerd op heldere afspraken en een vaste bijdrage regelde PBA de marketing, afstemming van evenementen, aankleding van de stad tijdens de Kerstperiode en andere hoogtijdagen en veel meer voor de binnenstad.

‘Kritisch, tegendraads, bestuurlijk door de wol geverfd en verbindend, maar ook: met gevoel voor pure schoonheid. Dat beeld beklijft bij mij: Gerard, alleen, aan een tafeltje in een kwart gevuld Musis (vanwege corona heette dat dan ‘vol’), met een rood huiswijntje, intens genietend van een concert van Laura Fygi. Een type bestuurder om te koesteren.’, aldus Hans Verbugt, directeur Musis & Stadstheater Arnhem en PBA-bestuurslid namens Cultuur Netwerk Arnhem.

PBA werd en is inmiddels een gesprekspartner om rekening mee te houden en met indirecte en directe invloed op de agenda van en investeringen in de Arnhemse binnenstad.

Een plek waar je graag mensen wilt ontmoeten

Afgelopen jaar werkte PBA voor de binnenstad van Arnhem een plan uit om ook in de toekomst een trekpleister te blijven voor bezoekers uit de wijde regio en Nederland. Daarmee loopt de stad voorop in Nederland. Het plan pleit voor een compacter winkelgebied, meer inwoners in de binnenstad, meer voorzieningen. PBA wil de binnenstad versterken als plek waar je graag wil zijn en mensen wil ontmoeten door het centrum groener te maken en meer aandacht te besteden aan de bijzondere geschiedenis van de stad. Bovendien wil het spel- en sportprikkels en culturele uitingen toevoegen in het stadshart.

Een voorzitter met focus en het hart op de tong

Velthuizen had het hart op de tong en schuwde een stevige discussie met de gemeente of anderen niet. Hij fungeerde als onafhankelijk voorzitter van het platform waarin de bestuursleden van de ondernemersorganisaties in de binnenstad zitting hebben. Van CCA (winkeliers), Koninklijke Horeca Nederland (cafés en restaurants) en HORA (hotels) tot VECA (vastgoedeigenaren), OKA (ondernemers) en het Cultuur Netwerk Arnhem.

Het regieteam van het PBA houdt zich dagelijks bezig met alles wat de binnenstad aangaat. Regisseur Marian van Hooij: ‘Gerard is tot op vandaag enorm gedreven als het gaat om het succes van onze binnenstad. Hij houdt de focus van allen op vooruitgang, schuwt hierbij geen pittig gesprek en weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Een geweldige man om mee samen te werken.’
Sander Wind is binnen het regieteam onder andere verantwoordelijk voor openbare ruimte en evenementen. Hij maakte Velthuizen vanaf het begin mee; ‘Gerard staat altijd klaar om mee te denken hoe iets aan te pakken. Hij weet feilloos wie hij moet aanspreken om toch voor elkaar te krijgen wat in eerste instantie niet lijkt te lukken.’

Per 1 januari treedt Walter van Kleef aan als zijn opvolger. Van Kleef werkt tot voor kort bij de politie in verschillende leidinggevende functies. Hij is geboren en getogen Arnhemmer.

Marian van Hooij: ‘Met Walter hebben we een goede opvolger van Gerard. Ook Walter is zeer betrokken bij het wel en wee van onze binnenstad, de bewoners en ondernemers. Uiteraard zal hij andere accenten gaan leggen, die passen bij hetgeen nu nodig is om onze stad klaar te maken voor de toekomst.’

Foto (Chiel Eijt): Gerard Velthuizen tijdens de overhandiging van het Manifest ‘Grip op Beweging!’ van Platform Binnenstad Arnhem aan burgemeester Marcouch, in juli 2021.

Meer nieuws

Alle berichten (113)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier