Uitnacht Arnhem belooft op vrijdag 27 januari 2023 een bijzondere en feestelijke editie te worden met een nieuw projectteam, een nieuwe vormgeving, een nieuwe naam en een nieuw concept. Iedereen kan de cultuur die Arnhem rijk is meemaken en er is voor elk wat wils: van kinderprogramma tot urban, klassieke muziek, dans, snoeiharde bands, gevoelig spoken word, prachtige films, beeldende kunst, singer-songwriters en nog veel meer!
Na een pandemie van twee jaar is de Uitnacht weer in volle glorie, fysiek te beleven. Het programma vindt in meerdere delen van Arnhem plaats en biedt een grote variëteit aan voorstellingen en ontmoetingen. Bovendien kan iedereen kandidaten nomineren voor de Cultuurprijs Arnhem.
Tip van de sluier
Naast de bekendere locaties vinden er optredens plaats in Klarendal, de Eusebiuskerk, de Koepelkerk, de Walburgiskerk en Theater het Hof. Om de bezoekers alvast warm te draaien worden nu al aangekondigd: het bijzondere bal 175 jaar Musis met wals- en tangoworkshops op live muziek van Phion, de QueerMibo in boekencafé ABC Libertas met artistieke omlijsting van Nikki Pleasure, Het Blauwe Veld presenteert Robot Napoo waar het publiek deel kan nemen aan een robotgevecht, een cocktail van nieuwe makers bij Theater a/d Rijn en nog veel meer concerten, performances, exposities, flashmobs.
Het volledige programma is vanaf maandag 2 januari te zien op www.uitnacht.com.
Nomineer kandidaten voor Cultuurprijs Arnhem
Uitnacht Arnhem wordt afgesloten met eindfeesten in Luxor Live en Willemeen. Met onverwachte optredens en hoogtepunten wordt cultuur in de breedste zin gevierd. Ook wordt de Cultuurprijs Arnhem uitgereikt aan een persoon of instelling die een interessante bijdrage levert aan het culturele landschap van Arnhem. Iedereen kan kandidaten voor deze prijs voordragen: mail de naam van de genomineerde uiterlijk 31 december 2022 naar info@uitnacht.com.
Nieuwe vormgeving, nieuw concept
Jurrien Schobben en Alberto Villanueva zijn samen het projectteam dat de editie van 2023 vorm en inhoud geeft. Deze dansers bij Introdans en initiators van het filmcollectief We Arnhem willen Uitnacht Arnhem (voorheen Arnhemse Uitnacht) een nieuwe impuls geven. “De opening in 2017 vond plaats bij het Feestaardvarken, dit knuffeldier werd tevens het beeldmerk. Nu de mascotte uit de binnenstad is vertrokken, is het tijd voor een nieuwe vormgeving. We presenteren de Uitnacht als een bruisende cocktail waar de bontheid van alle culturele smaken samenkomt. Hiermee benadrukken we de rijkdom van de cultuur en de belangrijke rol van alle makers, artiesten en instellingen die Arnhem tot culturele hoofdstad van het Oosten maken.”
Het programma van Uitnacht Arnhem ‘reist’ in drie tijdsblokken door de stad: in zogenaamde festivalbubbels concentreren de voorstellingen en acts zich vanaf 16.00 uur in Klarendal, vanaf 18.00 uur in de omgeving van Musis en vervolgens om 20.00 uur vanaf Walburgis tot en met Rozet. Tot slot zijn er eindfeesten in Luxor Live en Willemeen. “Op deze manier is het voor het publiek veel makkelijker om meerdere locaties te bezoeken en hopen we dat bezoekers hierdoor nog meer de diversiteit van cultuur kunnen proeven.” aldus Jurrien en Alberto.
Uitnacht Arnhem | Uitnacht Arnhem is een initiatief van Cultuur Netwerk Arnhem waarvan de grootste culturele instellingen van de stad lid zijn. De speciaal opgerichte stichting Culturele Evenementen Arnhem organiseert het evenement. Uitnacht Arnhem komt tot stand door bijdragen van de deelnemende kunstenaars, organisaties, instellingen én Gemeente Arnhem. Daarnaast ontvangt Uitnacht Arnhem steun van onder andere De Kempenaer Advocaten, Ondernemersfonds en Vrienden van theater.
Cultuurprijs Arnhem | De gemeente Arnhem is initiatiefnemer van de Cultuurprijs Arnhem en gaf de opdracht aan Uitnacht Arnhem om deze stimuleringsprijs jaarlijks uit te reiken. De laureaten: – zijn talentvolle makers, organisatoren of initiatieven die (nog) geen structureel gefinancierde verbintenis hebben; – leveren een bijzondere en/of vernieuwende bijdrage aan het culturele landschap van Arnhem; – versterken en geven betekenis aan het culturele imago van Arnhem. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5.000. Eerdere winnaars zijn Kimono, Mirte Engelhard, Arnhemse Meisjes, Louise te Poele, MAISON the FAUX, Donnerwetter, Code Rood/Motel Spatie en Facing Pages.