Publiek viert in groten getale een gevarieerd programma met kunst en cultuur

Ongekend succes voor Uitnacht Arnhem

De bezoekers van Uitnacht Arnhem vierden vrijdag kunst en cultuur in volle glorie. De Uitnacht reisde in drie festivalbubbels door Arnhem. Het programma van meer dan 120 acts op 40 verschillende locaties was opvallend gevarieerd en werd bezocht door een breed en bont publiek. Om 23:00 uur vond de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem plaats; winnaar dit jaar was Mascha Halberstadt. Tot slot waren er eindfeesten in Luxor Live, Willemeen en Café Bosch. Voorzitter Jenny Doest ontving vrijdagnacht een eerste schatting van de bezoekcijfers: ‘We hebben samen met heel veel makers en instellingen een sprankelend programma neergezet. Ruimer in tijd en nog gevarieerder in disciplines en voor verschillende doelgroepen. Bij de laatste volwaardige editie in 2020 telden we ruim 15.000 bezoeken, en de eerste schatting voor deze editie gaat hier ruim boven: we verwachten richting de 20.000 bezoeken te kunnen tellen. Een ongekend succes. Alle reden om blij te zijn dat we weer een Uitnacht Arnhem met zoveel mensen konden beleven.’

Mascha Halberstadt wint Cultuurprijs Arnhem

De Cultuurprijs Arnhem werd vrijdagavond uitgereikt aan filmmaker Mascha Halberstadt. Zij ontving een cheque van vijfduizend euro. Halberstadt wordt door de jury geroemd vanwege haar bijdrage om met haar werk Arnhem nationaal – zelfs internationaal – op de kaart te zetten; haar recente film Knor (2022) werd bekroond met drie Gouden Kalveren. De andere genomineerden waren Arash Fakhim en Collectief KOPPiG.

De uitreiking van Cultuurprijs Arnhem in Luxor Live werd gepresenteerd door Francis Broekhuijsen en omlijst met optredens van KIMONO, Vincenzo Turiano (Introdans) en Vincent Bijlo. Vervolgens danste het publiek samen de nacht in op de lekkerste tunes van Arnhemse DJ’s. Ook waren er tot laat live optredens en eindfeesten in Willemeen en bij Café Bosch.

Programma in drie Festivalbubbels

Het nieuwe projectteam van Uitnacht Arnhem, Alberto Villanueva en Jurriën Schobben, liet het programma in drie festivalbubbels reizen van Klarendal, via de omgeving van Musis om te eindigen in de binnenstad tussen Walburgiskerk en Rozet. Villanueva en Schobben: ‘We wilden op deze manier het publiek de gelegenheid geven om meer acts op één dag te kunnen zien. Dit heeft goed gewerkt. Vanuit diverse hoeken, zowel publiek als instellingen, werd gezegd dat het programma op deze manier uitgebreider te bezoeken was. Een veel gehoord geluid was ook dat het publiek al ruim voor aanvangstijd bij de locaties aanwezig was en dat er relatief veel nieuwe bezoekers waren. Er volgt nog een evaluatie met alle deelnemers, maar de eerste reacties zijn heel positief.’

Ook zijn beiden tevreden over de grote variëteit aan optredens. ‘Dat het programma van de Uitnacht zo gevarieerd is, komt doordat de makers en instellingen het als kans aangrijpen om zich iets anders dan gebruikelijk te presenteren. Zo was een eenakter van Theater de Plaats te zien in de Walburgiskerk, presenteerden studenten van ArtEZ een gevarieerd programma in de Eusebius en was er een Roze borrel met acts bij ABC Libertas. Er waren dansworkshops in Musis, openbare repetities van Introdans, een mix van jonge makers bij Theater a/d Rijn, beeldende kunst bij SLAK ateliers en een veelzijdig programma met muziek, theater en dans bij Rozet. Te veel om op te noemen. Wij hopen dat de Uitnacht er aan bijdraagt dat het publiek iets nieuws kon ontdekken en dat ze alle instellingen en locaties opnieuw zullen bezoeken.’.

Fotocredits: Uitnacht Arnhem 2023- Elske Nilssen

Meer nieuws

Alle berichten (115)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier