Op 3 juni begint de tweede editie van de State of Fashion Biënnale in Arnhem. Met het centrale thema Ways of Caring wil State of Fashion ruimte geven aan de mensen, onze omgeving en de verhalen die tot nu toe te weinig ruimte hebben gekregen om gehoord te worden. De Biënnale 2022 biedt dan ook veel internationale deelnemers met uiteenlopende achtergronden een plek om hun werk te tonen en werkmethodes te delen.

Om de Biënnale transparant, veelzijdig en participatief te maken is het programma van State of Fashion Biënnale 2022 tot stand gekomen onder meer via internationale Open Calls en open dialogen. Dit proces begon al in 2020 met een Open Call voor Curatoren en werd in 2021 voortgezet met onder meer een Open Oproep voor Deelnemers voor de tentoonstelling. Meer dan 150 modeprofessionals uit bijna 50 landen reageerden op deze oproep. Op dit moment wordt er collectief gewerkt aan een gezamenlijke expositie in de Eusebius in Arnhem. Tegelijkertijd wordt er in samenwerking met ontwerpers, vakmensen en lokale communities een reeks interventies in de binnenstad georganiseerd, bedoeld om mensen na te laten denken over hoe we onze kleding en onze samenleving verzorgen. Over hoe we die beiden mooi kunnen houden en hoe we ze kunnen repareren. Maar ook over de zorg voor de mensen die onze kleding maken en de zorg voor de aarde die ons in staat stelt textiel te produceren.

Collectieve co-creatie

De organisatie en de deelnemers van de State of Fashion Biënnale 2022 zien de grote uitdagingen waarmee we in de wereld worden geconfronteerd en begrijpen dat mode een belangrijke rol kan spelen bij het oplossen ervan. De co-curatoren van Fashion Open Studio en NOT____ENOUGH collective gingen samen met een panel van modeprofessionals uit Arnhem en uit de rest van de wereld in gesprek met makers, ontwerpers en kunstenaars over de mogelijkheden om hun eigen ideeën en praktijken te delen en/of collectief compleet nieuw werk maken in een co-creatie en daarmee alternatieve perspectieven te tonen. Deze manier van collectief denken en creëren is cruciaal in het bestrijden ​​van de dominante norm van de mode-industrie. De makers in de State of Fashion Biennale geven daarmee een stem aan verschillende perspectieven. Naast de onvermijdelijke overgang naar een duurzame mode-industrie, geven de ontwerpers en kunstenaars daarmee inzicht in het noodzakelijke herstel van de wereldwijde relaties tussen makers en gebruikers, tussen aarde en de materialen.

State of Fashion biedt bezoekers een tentoonstelling, een symposium en tal van interactieve interventies in het centrum van Arnhem. Gezamenlijk tonen die aan dat er zoveel meer verhalen bestaan en dat zoveel meer mogelijk is. Mode kan veranderen. Mode moet veranderen. State of Fashion laat zien hoe.

Deelnemende makers State of Fashion Biënnale 2022 | Ways of Caring zijn onder meer; Amy Suo Wu (China / Nederland), Anabel Poh Zhi Ru (Singapore / Nederland), Atelier Vivo (Brazilië), Cedric Mizero (Rwanda), Clara Chu (VK), Danayi Madondo (Zimbabwe), Dorian Ulises (Mexico), Eunice Pais (Portugal), Fibershed (Nederland), Fundación Amor Real (Colombia), Garcia Bello (Argentinië / Nederland), Hul le kes (Nederland), Nishanth Chopra of Oshadi Collective (India), Santiago Útima (Colombia), Siviwe James (Zuid-Afrika), Soup Archive (VK / Duitsland), Toton (Indonesië), Tra My Nguyen (Vietnam / Duitsland), Wei-Chi Su (Taiwan / Nederland), Widi Asari & Riyadhus Shalihin (Indonesië).

De meeste recente aanvullingen op deze lijst zijn te zien op de State of Fashion website.

Volg State of Fashion via:
stateoffashion.org | @stateoffashionnl en ontdek de ‘Ways of Caring’ van al onze deelnemers, curatoren, organisatie en bezoekers.

Meer nieuws

Alle berichten (113)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier