Fairtrade t-shirts met iconische afbeeldingen heten bezoekers WK Volleybal welkom

In de week voordat het WK Volleybal Vrouwen losbarst in Arnhem is ook gestart met het ophangen van kleurrijke t-shirts boven de winkelstraten van de Arnhemse binnenstad. Eerder gebeurde dat tijdens de Giro d’Italia in 2016, toen honderden roze shirts boven de straten de wielrenners en publiek verwelkomden. Nu is het WK Volleybal Vrouwen de aanleiding voor de opvallende oranje shirts, met afbeeldingen van iconen uit de verschillende kwartieren in de stad, zoals de Eusebiuskerk, Musis en de John Frostbrug. De shirts zijn in opdracht van Platform Binnenstad Arnhem gemaakt door vrouwen in Bangladesh onder begeleiding van de Arnhemse Stichting Pani. Deze stichting zet zich in voor vrouwenemancipatie en fair-trade.

Unieke Arnhemse t-shirts met een verhaal

De fraaie oranje t-shirts in de binnenstad hebben een verhaal en komen niet standaard uit de fabriek. Ze zijn fair-trade met de hand gemaakt door vrouwen uit Rajarhat, een gemoedelijk dorpje in het noorden van Bangladesh. Dit is een emancipatieproject van de Arnhemse Stichting Pani.

De vrouwen worden opgeleid tot naaister in een bijzonder gebouw in een vrije omgeving. Tevens dient deze locatie als een sociale ontmoetingsplek voor dorpsbewoners. Het project creëert werkgelegenheid, geeft vrouwen eerlijk loon en een zelfstandig bestaan. Tevens zitten er drie kleuterklassen waar op vernieuwende wijze onderwijs gegeven wordt. Alle opbrengsten van de t-shirts komen 100 % ten goede aan Stichting Pani, hiermee worden de vrouwen en kinderen uit Rajarhat geholpen.

Naast t-shirts en mutsen borduren, bedrukken en weven ze ook andere textielproducten zoals tassen, sjaals en kussens. De stoffen en garen worden lokaal ingekocht. Ziekenhuis Rijnstate werkt al jarenlang samen met Stichting Pani; alle geboren baby’s in Rijnstate krijgen een geborduurd mutsje van deze zelfde vrouwen.

WK Volleybal Vrouwen van start

Het ophangen van de shirts maakt deel uit van het aankleden van de stad ter gelegenheid van het WK Volleybal Vrouwen, dat 23 september begint in GelreDome. De verwachting is dat dit veel bezoekers naar de Arnhemse binnenstad brengt. Gemeente, Sportbedrijf Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem werken dan ook samen aan een aantrekkelijk evenementen- en activiteitenprogramma rond volleybal en kleden de stad fraai aan met vlaggen, banieren, etalages en de t-shirts boven de winkelstraten.

Op de foto van links naar rechts: Vera Suradi (PBA), Elke Stienissen en Leonn Sekender (Pani).

Foto credits: Chiel Eijt.

Voor meer informatie over volleybal: www.sportinarnhem.nl/wkvolleybal

Voor meer informatie over Stichting Pani: www.stichtingpani.nl

Meer nieuws

Alle berichten (115)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier