Platform Binnenstad Arnhem kijkt terug op een gewaardeerde uitvoering van Winter Arnhem.

Arnhemse binnenstad scoort goed tijdens decembermaand

In de periode van 7 t/m 31 december stond de Arnhemse binnenstad in het teken van evenementen en activiteiten rond Kerst, Winter en Oud en Nieuw, met onder meer De Grootste Kerstmarkt van het Oosten, Kerstspellen, straatacts, Wintergames, stamppottenbuffet, Joris’ Kerstboom, diverse Kerstconcerten en -voorstellingen, de cadeau-servicewinkel en de houten winterhuisjes verspreid door de binnenstad. Vanuit het platform is de sfeerverlichting in de straten verzorgd en is deze ook verder uitgebreid naar het Centraal NS Station.

Het platform, waarin ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren, horeca en het cultuurnetwerk zijn vertegenwoordigd, heeft kritisch terug gekeken op de organisatie, inhoud en uitvoering van de Winter Arnhem-programmering in de binnenstad. Over het geheel heeft Winter Arnhem een positief effect gehad op de beleving van de bezoekers en de waardering voor de binnenstad. Het platform ziet ook verbeterpunten en mogelijkheden voor doorontwikkeling van het concept, om Winter Arnhem unieker en nog aantrekkelijker te maken voor een groter en breder publiek. Het platform neemt de evaluatiepunten mee in de verdere ontwikkeling van Winter Arnhem in afstemming met de gemeente Arnhem, die financieel bijdraagt aan Winter Arnhem.

Winter Arnhem krijgt hoge cijfers

Platform Binnenstad Arnhem heeft met organisatiebureau Smartvertizing gekeken naar de uitslagen van de verschillende enquêtes die in december en januari zijn gehouden onder publiek en ondernemers in de binnenstad. Daaruit blijkt een positieve waardering voor hetgeen in de binnenstad tijdens Winter Arnhem werd georganiseerd. Zo scoort de Kerstmarkt maar liefst een 8,7 bij de bezoekers, waarvan meer dan 53% speciaal naar de binnenstad was gekomen voor dit evenement. Van de 100.000 bezoekers aan de Kerstmarkt blijkt meer dan de helft van buiten Arnhem te komen en geeft 60% aan door de Kerstmarkt langer in de binnenstad te zijn verbleven. Ook de ondernemers uiten zich over het algemeen positief en bijna de helft geeft aan dat hun omzet meer dan 10% hoger lag dan op andere zondagen. Uitgaande van een gemiddelde besteding van € 16 per bezoeker, heeft de Arnhemse Kerstmarkt een financiële impuls van € 1,6 miljoen opgeleverd (Onderzoek Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC-NIPO).

Uitbesteding organisatie en uitvoering

Het platform ziet nog diverse mogelijkheden om niet alleen de Kerstmarkt maar ook Winter Arnhem in zijn geheel naar een hoger niveau te ontwikkelen. Zo leeft het idee om tijdens de hele periode van Winter Arnhem een centrale plek in de binnenstad sfeervol in te richten als gezellige ontmoetingsplek, met een overdekt winterterras, podium en een ijsbaan. Met name de ijsbaan wordt zowel door bezoekers als ondernemers genoemd als aantrekkelijke aanvulling op het Winter Arnhem-programma. Het platform neemt deze en andere wensen mee in een nieuwe uitvraag aan externe partijen, die in de komende decembermaand de Winter Arnhem-programmering in de binnenstad willen organiseren. Het is de bedoeling dat de organiserende partij, met een startbijdrage van gemeente Arnhem en het platform, een aantrekkelijk programma en een sluitende begroting voorlegt aan het platform. Het platform verwacht dat de uitbesteding volgende maand kan beginnen, zodat geïnteresseerde partijen ook ruim de tijd hebben om hun planvoorstel uit te werken en hun begroting op te stellen.

Meer nieuws

Alle berichten (115)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier