Allereerste live editie van 19 t/m 23 april 2023 in Arnhem en Nijmegen

Met als thema Free the Piano onderzoekt de Piano Biënnale de roemruchte historie van de piano: van (voor) het klavecimbel tot aan de geprepareerde piano, van begeleidingsinstrument tot midden in de spotlights. Centraal staan baanbrekende werken die het klavier steeds in beweging brachten en brengen. Te gast zijn wereldbefaamde pianisten als Jeremy Denk (VS), Olga Pashchenko (RU), Abdel Rahman El Bacha (LI), Gabriela Montero (VZ) en Yeol Um Son (KR). Artistiek leider Daria van den Bercken (NL) nodigt hen en het publiek uit in Musis Arnhem en Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen van woensdag 19 t/m zondag 23 april 2023.

Zie ook: www.pianobiennale.com

Hoogtepunten programma Piano Biënnale 2023

‘Deze Piano Biënnale is een ode aan de diversiteit van het instrument. Want elk tijdperk kent een moment waarop een componist besluit: Free the Piano!’– Daria van den Bercken (artistiek leider Piano Biënnale).

Vijf dagen lang kan iedere pianoliefhebber zijn hart ophalen aan concerten, unieke interdisciplinaire samenwerkingen, workshops, kinderconcerten en meer. Tijdens het openingsconcert staan het ‘eerste’ en het ‘laatste’ pianoconcert op het programma. Piano Biënnale gaf de Nederlandse componist Mathilde Wantenaar een compositieopdracht, waarin zij reageert op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Uitvoerenden zijn Britten Sinfonia, Mahan Esfahani (klavecimbel) en Daria van den Bercken (piano).

Een festivalavond bestaat niet uit één, maar wel twee of drie korte concerten. Zo brengen de Venezolaanse wereldster Gabriela Montero en de Franse pianist Cédric Tiberghien op één avond twee contrasterende programma’s. De één improviseert op thema’s uit het publiek, de ander speelt de integrale Sonatas & Interludes van John Cage op prepared piano. Vlak ervoor kan je het ‘nieuwe’ orgel in Musis Arnhem beluisteren en laten jonge Nederlandse talenten Aidan Mikdad en Nikola Meeuwsen van zich horen in gratis toegankelijk concerten met grensverleggende werken.

In zowel Arnhem als Nijmegen spelen toppianisten Yeol Um Son en Abdel Rahman El Bacha samen met Phion en acteur Hans Dagelet in een theatraal concert. Andere hoogtepunten zijn concerten van Rami Khalifé, Olga Pashchenko met muziek van o.a. Silvestrov, Finghin Collins met het Ruysdael kwartet en Enrico Pace met muziek van Clara Schumann, Brahms en Liszt. Allen laten zien dat de piano zich niet in een hokje laat stoppen. Het festival sluit af met Le sacre du printemps voor twee vleugels, bespeeld door Daria van den Bercken en Gerard Bouwhuis, met flamencodans van de fenomenale Israel Galván.

De weekenddagen starten met een familieprogramma van een workshop componeren voor kinderen van 7 tot 11 jaar en een familieconcert door Christiaan Kuyvenhoven en Daria van den Bercken.

In Nijmegen vindt een regionale editie plaats van PianoFest, hét festival voor de amateurpianist. Ook buiten de zalen is er veel te beleven met een doorlopend programma, van een instrumententuin tot de tentoonstelling Listen First, waarin de bezoeker niet alleen kan luisteren naar de nieuwe compositie van Mathilde Wantenaar maar deze ook op een unieke manier kan beleven.

Album Free the Piano verschijnt op 14 april 2023

Op 14 april verschijnt het nieuwe album van Daria van den Bercken. Een album dat net als de Piano Biënnale in het teken staat van Free the Piano. Met dit album presenteert Daria een aantal zorgvuldig geselecteerde werken die voor haar Free the Piano representeren:

‘De piano een groots instrument met zoveel mogelijkheden van sonoriteit, kracht, lyriek en subtiele gevoelens daartussenin. De piano beweegt ons tot tranen toe, maar is evengoed in staat tot een krachtige en gekmakende percussiviteit. Ik heb een interesse ontwikkeld voor werken geschreven voor het klavier die de piano tot dit alles, en verder, hebben gestuwd: FREE THE PIANO!’

Keys to Music Foundation

Piano Biënnale is een initiatief van pianiste Daria van den Bercken en haar Keys to Music Foundation. Deze stichting heeft tot doel de kracht van klassieke en hedendaagse muziek onder breed publiek te promoten. Daarbij staat muzikale kwaliteit en kunstzinnige creatie centraal en is er ruimte voor experiment.

Piano Biënnale wordt georganiseerd in coproductie met concertzalen Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen. Ook andere belangrijke artistieke partners zoals Phion, Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek, Britten Sinfonia, Marjolijn Brouwer, In de Knop en Flamenco Biënnale werken aan deze tweede editie mee. De eerste editie, in 2021, vond online plaats.

Piano Biënnale is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van VSB Fonds, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Sonate Fonds, het Vader Bos Fonds, het D.I.X. Fonds en het Eleonora van Heusden Fonds, Stichting Sanssouci, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem en Key Friends van Keys to Music Foundation.

 

Meer nieuws

Alle berichten (115)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier