Mode en ontwerp centraal tijdens achtste editie Fashion + Design Festival Arnhem

Afgelopen maand kwamen duizenden bezoekers naar de Gelderse hoofdstad tijdens Fashion + Design Festival Arnhem. Van 3 juni tot en met 3 juli trokken mensen uit heel Nederland naar Arnhem voor lezingen, workshops en andere events op het gebied van mode en ontwerp.

Juni draaide in Arnhem om fashion, design en creativiteit met meer dan 50 evenementen verspreid over meer dan 40 locaties door het Centrum en het Modekwartier. In samenwerking met partners als ArtEZ, Focus Filmtheater, Luxor Live, Museum Arnhem, Rijn IJssel, Rozet en State of Fashion presenteerde FDFA gedurende de Juni modemaand een breed aanbod aan exposities, installaties, lezingen, workshops en films over mode en ontwerp.

STADSEXPOSITIE PRONKSTUKKEN

Een belangrijk onderdeel van FDFA’22 was de Stadsexpositie Pronkstukken. Maar liefst 33 Arnhemmers reageerden op de oproep die de organisatie voorafgaand aan FDFA’22 in de Gelderlander deed. Deze mensen werden door modefotograaf Boris Lutters geportretteerd met een, voor hen, waardevol ontwerp. Sien Wassenaar maakte voor FDFA hun verhalen op waarna de portretten en verhalen te zien waren in etalages door het centrum en het Modekwartier. Riëlle Schoeman, directeur FDFA: “We zijn blij dat we door middel van deze Stadsexpositie mensen op een andere manier hebben kunnen laten kijken naar hetgeen ze al in de kast hebben liggen. Dat mensen ervaren dat zij zelf degene zijn die de waarde bepalen. Daarbij was het voor ons heel waardevol om Arnhemmers op deze manier onderdeel uit te laten maken van FDFA’22.”

WORKSHOPS & ACTIVITEITEN

Tijdens FDFA’22 sloten bezoekers aan bij de drukbezochte workshops in Rozet van ontwerper en kunstenaar Lu Lin en kunstenaar Jolanda Schouten. Een team enthousiaste studenten van Rijn IJssel trok in opdracht van FDFA’22 de binnenstad in op zoek naar antwoord op de vraag ‘Welke waarde hecht jij aan mode of design?’ De interviews werden net als de vorige FDFA editie naar buiten gebracht onder de noemer Purpose TV, een reeks korte straatinterviews die op Youtube te zien zijn. Ook veel Arnhemse merken en ondernemers sloten aan; “Winkelen en mode zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In Arnhem kon dat tijdens deze editie van FDFA ook op een duurzame manier dankzij pop-up shops van de modelabels DIED en Hul le Kes, en dankzij het enthousiasme vanuit bestaande winkels zoals bij Jones, Elsien Gringhuis, Humanoid, Nonne en Spijkers en Spijkers.” Aldus Sebastiaan Kramer, creatief directeur FDFA.

NACHT VAN DE MODE + STOCKDAGEN

Naar goed gebruik stroomde Klarendal als vanouds vol tijdens de Nacht van de Mode, en ook Stockdagen Arnhem trok na twee jaar van stilte duizenden bezoekers naar de binnenstad en het Modekwartier. Het Rode Loper Evenement van Platform Binnenstad Arnhem en FDFA was een groot succes in het slotweekend van Fashion + Design Festival Arnhem.

WAARDEVOL INSTALLATIES

Ook de voor FDFA’22 gemaakte installaties van aan Arnhem verbonden ontwerpers werden goed bezocht. Riëlle Schoeman: “Met de Waardevol Installaties hebben we op een mooie, laagdrempelige manier kunnen laten zien wat de waarden van mode en ontwerp zijn voor zowel ontwerpers als bezoekers van Fashion + Design Festival Arnhem.”

Een opvallende installatie was die van kunstenaar Lu Lin in Rozet, waar de gigantische roze dames slip in Rozet onderdeel van uitmaakte. Astrid Albers, programmaleider Rozet: “We kregen heel veel reacties op het werk van Lu Lin. De grote roze onderbroek boven de trappen in Rozet deed veel stof opwaaien, mensen vonden het verhaal erachter heel interessant. Het leverde leuke gesprekken op tussen ouders en kinderen, of jongeren onderling. Deze laagdrempelige en toevallige ontmoetingen zijn volgens mij heel waardevol.”

Ook de Installaties van upcoming Arnhemse modemerk Garcia Bello in het vernieuwde Museum Arnhem, en het werk van kunstenaar David Paulus op het Centraal Station trokken veel bekijks. Gedurende FDFA’22 ging de documentaire ‘Draag Je Verhaal’ van ontwerper Mirte Engelhard en filmmaker en cultureel antropoloog Maaike Broos in première. Deze documentaire sloot naadloos aan op de installatie van dit duo, die gedurende het festival te zien was in de hal van Focus Arnhem. De installatie ‘We Stand In Love’ van de Queer Needlework Circle trok weekend op weekend enthousiaste handwerkers, en haalde het landelijke nieuws met een artikel in de Volkskrant en een item op Radio1.

FDFA’23

In juni 2023 zal Arnhem wederom in het teken staan van Mode + Design.
Blijf Fashion + Design Festival Arnhem volgen voor alle updates en nieuwtjes.

Meer nieuws

Alle berichten (111)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier