Dinsdag 22 oktober vierden ondernemers, betrokken inwoners en gemeente samen het eerste jaar ‘Gastvrije binnenstad Arnhem’.

Eerste jaar ‘Gastvrije binnenstad Arnhem’ gevierd tijdens Gastvrijheidsgala

Platform Binnenstad Arnhem (PBA) organiseerde het Gastvrijheidsgala, om terug te kijken op het eerste jaar van het driejarig programma ‘Gastvrije binnenstad Arnhem’, waarin het thema ‘de basis op orde’ centraal stond. Komend jaar ligt de focus op ‘het verrassen van de bezoeker’. Hoogtepunt van het gala was de uitslag van de verkiezing van ‘de meest gastvrije straat’ van de Arnhemse binnenstad. Bentinkstraat en Kortestraat waren beide genomineerd voor de finale. De ondernemers van de Kortestraat mochten uiteindelijk uit handen van wethouder Hans de Vroome de titel in ontvangst nemen.

Programma Gastvrije binnenstad

Met ondernemers, medewerkers, onderwijs en bewoners werkt PBA aan de ontwikkeling van het gastheerschap in de Arnhemse binnenstad. Een gastvrije binnenstad trekt meer bezoekers aan, zorgt dat mensen er vaker naartoe gaan en dat ze er langer blijven. Door de positieve indruk die mensen krijgen van de binnenstad, worden toeristen én bewoners op hun beurt ambassadeurs van de stad en zullen zij anderen stimuleren om deze te bezoeken of er zelfs te gaan wonen. Dit leidt tot meer bestedingen en een directe positieve impact op de binnenstad. Detailhandel, horeca, het hotelwezen, cultuur en vrijetijdsvoorzieningen versterken elkaar hierin.

Dat er al winst behaald is, bleek uit de gepresenteerde cijfers van gemeente Arnhem. Bezoekers aan de binnenstad voelen zich ten opzichte van 2018 meer welkom, gaan met een positiever gevoel naar de binnenstad en inwoners voelen meer trots op hun stadscentrum (resultaten Digipanel Arnhem 2019). Uit de tweejaarlijkse Binnenstadsmonitor kwam al eerder een vergelijkbaar beeld naar voren. Het algemene oordeel van bezoekers aan de binnenstad steeg in 2018 naar 7,7. In 2016 was de score 7,4. De binnenstad scoorde met name op ‘schoon en netjes’, het aantal bezoekers nam toe en bezoekers bleven ook langer in de stad ten opzichte van 2016.

Mysteryshoppers, vakjury en publiek kiezen ‘meest gastvrije straat’

De verkiezing ‘meest gastvrije straat (of plein)’ is één van de actiepunten uit het gastvrijheidsprogramma in het afgelopen jaar. Ondernemers, inwoners en organisaties van één straat of plein werden eind 2018 uitgedaagd om een plan van aanpak op te stellen om de gastvrijheidsbeleving van bezoekers te vergroten. PBA ondersteunde de teams met workshops over gastvrijheid, stuurde 150 ‘mysteryshoppers’ de binnenstad in om een oordeel te geven over ‘gastvrijheid’ en organiseerde de Binnenstadsquiz afgelopen voorjaar.

Ook stelde PBA een vakjury samen, met deskundigen op gebied van retail, horeca, binnenstadsmanagement en onderwijs. De jury beoordeelde de plannen en selecteerde de halve finalisten; Bakkerstraat, Bentinckstraat, Kerkstraat, Koningstraat en Kortestraat. Deze deelnemende straten werden in de zomer door de jury bezocht en werden de uitgevoerde acties uit de plannen beoordeeld. Na het bekendmaken van de finalisten, kon het publiek stemmen op hun favoriete straat. Uiteindelijk trok de Kortestraat aan het kortste eind en mag deze straat zich een jaar lang de ‘meest gastvrije straat’ van de Arnhemse binnenstad noemen.

Meer nieuws

Alle berichten (119)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier