Gratis bij winkels en restaurants even naar het toilet, als je bijvoorbeeld aan het winkelen bent of een afspraak hebt in de stad. Dat kan bij steeds meer ondernemers in de Arnhemse binnenstad.

Ondernemers stellen hun toilet beschikbaar voor winkelend publiek

Gratis bij winkels en restaurants even naar het toilet, als je bijvoorbeeld aan het winkelen bent of een afspraak hebt in de stad. Dat kan bij steeds meer ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Om de gastvrijheidsbeleving van bezoekers te stimuleren, zoekt Platform Binnenstad Arnhem ondernemers, die hun toilet gratis beschikbaar willen stellen voor publiek. Zij helpen zo mee aan een gastvrije binnenstad van Arnhem. De ondernemers zijn te herkennen aan de speciale sticker bij de ingang of op de etalageruit.

De basis op orde

Het aanduiden van vrij toegankelijke toiletruimten, is een onderdeel van het stimuleringsprogramma van het platform, voor een gastvrijere binnenstad. “Er zijn wel enkele openbare toiletten, maar eigenlijk is dat te weinig als je bezoekers écht een gastvrij gevoel wilt geven”, zegt Karin Jellema van Platform Binnenstad Arnhem. “Als je meer bezoekers wilt in jouw binnenstad, die vaker terug komen, langer blijven en meer besteden, dan moet je op z’n minst de basis op orde hebben. Dat betekent niet alleen ‘schoon, heel en veilig’ in de openbare ruimte, maar ook goede voorzieningen zoals het makkelijk even naar de WC kunnen, zonder dat je verplicht wordt om iets te kopen of een consumptie te nemen. Onderzoeken in andere steden tonen aan, dat mensen toegankelijke toiletten hoog waarderen en daardoor ook langer in de stad blijven. Met name buitenlandse bezoekers zijn meer toiletvoorzieningen in een stad gewend, dan dat wij nu aanbieden. Ook het ‘wildplassen’ kan op deze manier worden tegen gegaan.”

Sticker en app

De ondernemers die mee doen aan het project, zijn te herkennen aan een speciaal ontworpen sticker. “We hebben voor één soort sticker gekozen,” zegt Karin. “Dus niet allerlei varianten zoals ‘gratis’, ‘€ 0,50’, ‘Invalidentoilet’ etc.. Dat zou te verwarrend werken”, zegt ze. “De sticker geeft aan of je bij die ondernemer gratis naar het toilet kunt, maar we laten het aan de ondernemers zelf over hoe hij dit verder inricht en organiseert. Wel wijzen we het publiek op onze website voor alle locaties. Ook via de app ‘HogeNood’ kunnen mensen vinden welke ondernemers deel nemen en een beoordeling geven.”

Afgelopen donderdag 28 februari zijn de eerste stickers opgeplakt. De eerste 25 ondernemers, die zich hiervoor aanmeldden, ontvangen een ‘starterskit toiletreiniging’ van PACKcenter Verpakkingen uit Duiven. Het initiatief wordt ondersteund door Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Arnhem. Ook het Arnhems platform chronisch zieken & gehandicapten is positief over de aanpak.

Meer nieuws

Alle berichten (116)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier