Bezoekers aan de binnenstad krijgen zakjes bloemzaden van de goudsbloem en klaproos uitgereikt om oorlogsslachtoffers te herdenken.

Arnhem omarmd ‘Marigold’ en ‘Poppy’ als symbool voor oorlogsslachtoffers

Aankomend en volgend weekend zullen bezoekers aan de Arnhemse binnenstad gastvrij worden ontvangen door hostesses, die het publiek informeren over de vele activiteiten en evenementen die rond de 75e herdenking van de Slag om Arnhem in Arnhem plaatsvinden. De gastvrouwen staan bij de parkeergarages Arnhem Centraal, Musis en Rozet en delen programmafolders uit en zakjes met bloemzaden van de gele goudsbloem en rode klaproos. Deze bloemen staan symbool voor burgers in oorlogstijd en voor oorlogsveteranen en gesneuvelde militairen.

Platform Binnenstad Arnhem coördineert en initieert samen met bureau Smartvertizing diverse evenementen en activiteiten rond 75 jaar Airborne-herdenking en de aankleding van de binnenstad. Het uitdelen van de zakjes bloemzaden is bedoeld als uitnodiging aan het publiek, om met het zaaien van de goudsbloemen en klaprozen in eigen tuin of perk stil te staan bij de offers die gebracht zijn door burgers en militairen tijdens oorlogen.

‘Marigold’ en ‘Poppy’

De goudsbloem, ‘Marigold’ of ‘Calendula’ (Latijn) genaamd, staat bekend om zijn infectiewerende werking. Het is een symbool voor de burger, die heeft geleden onder onderdrukking, oorlog, dictatuur, nazisme en daarmee vergelijkbare onmenselijke systemen, te vergelijken met een te bestrijden levensbedreigende infectie.

De klaproos, ‘Poppy’ in het Engels, is oorspronkelijk een symbool voor de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar inmiddels ook voor militairen die in gewapende conflicten nadien om het leven kwamen, voor veteranen die streden in oorlogssituaties en voor hun families. De ‘Poppy’ is een teken van herdenking en hoop op een betere toekomst en vrede op de wereld.
Vanwege de betekenisvolle symboliek, wordt er een beroep gedaan op het publiek om op een respectvolle wijze om te gaan met de uitgedeelde zakjes bloemzaden.

Verbinding met bevrijding

Platform Binnenstad Arnhem en Gemeente Arnhem gaan de bloembakken, perken en hanging baskets in de binnenstad verrijken met goudsbloemen, klaprozen en bloemen in de Airborne kleuren. Deze bloeien in het voorjaar, waarmee symbolisch een verbinding wordt gelegd met de tragisch verlopen Slag om Arnhem in september 1944 en de langverwachte bevrijding in het voorjaar van 1945.

Meer nieuws

Alle berichten (111)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier