Eusebius by night – wintersfeer en ‘nightview’ over Arnhem. Zaterdag 23 november het feestelijk ontsteken van de sfeerverlichting bij de Eusebius kerktoren.

Op zaterdag 23 november van 16.00 uur tot 21.00 uur organiseren »Eusebius, »café-brasserie Dudok en Platform Binnenstad Arnhem de feestelijke bijeenkomst ‘Eusebius by night’, om de gezellige en sfeervolle winterperiode te verwelkomen. De gerestaureerde Eusebiuskerk is met haar nieuwe verlichting sinds een jaar weer het stralend middelpunt van Arnhem en dat vieren de organisatoren graag met de inwoners van Arnhem. Het Kerkplein transformeert zaterdag in winterse sferen met de ‘ontsteking’ van de sfeerverlichting en winterse taferelen. Café-brasserie Dudok zorgt voor winterse lekkernijen zoals heerlijke glühwein en warme chocomelk buiten bij de Jansbeek. De kinderen kunnen onder begeleiding van een kok zelf een broodje bakken boven een knapperend vuurtje in een buiten-oven van het Arnhemse label Weltevree. »Vocal Group Fuse zingt buiten winterse nummers rondom het thema ‘licht’. Het gratis programma in de Kerkzaal is voor jong en oud en vertelt de indrukwekkende verhalen van de eeuwenoude kerk. Met korting kan men genieten van de spectaculaire ‘nightview’ over Arnhem vanuit de Glazen Balkons.

Buiten en binnenprogramma

Van 16.00 tot 17.00 uur kun je op de foto, in een echt winters decor. Ook kunnen de kinderen op het terras van Dudok broodjes bakken. Om 17.15 uur wordt de sfeerverlichting feestelijk ontstoken door wethouder Hans de Vroome. Vanaf 17.30 uur kunnen bezoekers gratis de Kerkzaal in de Eusebius bezoeken. Het gerestaureerde zwaard van de Hertog van Gelre is deze avond voor het eerst weer te zien. Restaurator Gotscha Lagidse heeft het oorspronkelijke zwaard van de hertog in ere hersteld en vertelt over de keuzes die hij maakte. De Arnhemse fotograaf Suzanne Valkenburg geeft een persoonlijke rondleiding door de indrukwekkende expositie De Mix ‘Stilte’, ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem. Ook de samensteller van deze expositie, Rafaël Philippen van Stichting Beeldmix, is aanwezig. Deze avond is deze indrukwekkende expositie, die in samenwerking met »Museum Arnhem tot stand is gekomen, prachtig uitgelicht!

Rondleidingen starten om 19.30 uur en 20.30 uur. Speciaal voor kinderen is er een rondleiding over de geheimen van de Eusebius en het mysterie van het verloren zwaard van Hertog van Gelre. Die rondleiding start om 17.30 uur en duurt ca 30 minuten.

Tijdens de Nacht van de Eusebius vormden de verhalen van vluchtelingen de rode draad van het multimediale evenement. Tijdens ‘Eusebius by night’ worden deze verhalen op video opnieuw vertoond; van Arnhemmers die hier de oorlog hebben gezien, maar ook van kinderen en jongeren die recent oorlogen zijn ontvlucht. Door de ogen van deze getuigen wordt invoelbaar dat oorlog niet gebonden is aan één moment en plaats, maar dat het altijd en overal is. Er zijn altijd slachtoffers, er zijn altijd overlevenden en er is altijd de veerkracht van de mens die opnieuw wil beginnen.

De Kerkzaal en het programma zijn gratis te bezoeken. Toegang tot de Glazen Balkons bedraagt tijdens ‘Eusebius by night’ 5,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot 12 jaar. Aanmelden voor de rondleidingen en tickets kopen voor de Glazen Balkons kan bij de kassa in de hoofdingang.

Meer nieuws

Alle berichten (115)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier