Tijdens de Airborne herdenkingsweek van 13 tot en met 22 september wordt een aantal prominente gebouwen in de binnenstad opvallend verlicht, onder de noemer ‘Arnhem Lights’.

Gebouwen Arnhemse binnenstad spectaculair verlicht in Airborne week

 

 

Platform Binnenstad Arnhem heeft het plan opgevat om in de Airborne herdenkingsweek van 13 tot en met 22 september een aantal prominente gebouwen opvallend te verlichten. Onder de noemer ‘Arnhem Lights’ worden door middel van videoprojecties en enorme LED schermen op en vanuit een aantal gebouwen speciaal gemonteerde videobeelden geprojecteerd, die het verhaal over de Slag om Arnhem tonen.

De projecties zijn voor het eerst te zien op vrijdagavond 13 september tijdens de »Free Your Light Walk & Run, in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem en Stichting Bridge-to-Bridge. De videoprojecties zijn in de hele week erna in de avonduren te zien. De montages en techniek worden verzorgd door het Arnhemse internetbureau »WebIQ, dat gespecialiseerd is in webdevelopment en videomapping.

Airborne geschiedenis geprojecteerd

Videomapping of projectionmapping is een moderne techniek waarbij er bewegend beeld op een oppervlakte of object wordt geprojecteerd, waardoor er een optische illusie tussen 2D en 3D ontstaat. De techniek is ontstaan in de entertainmentindustrie, maar wordt ook vaak voor reclame gebruikt. De projecties kunnen van buitenaf op een gebouw worden geprojecteerd, of van binnen uit door openingen (b.v. ramen) naar buiten toe.

Locaties

De videoprojecties zijn op de volgende locaties te zien:

 1. NS Station – Nieuwe Stationsstraat, 6811 MA
  EVACUATIE VAN ARNHEM
 2. Rozet – Kortestraat 16, 6811 EP
  OPERATION MARKET
 3. Provinciehuis – Markt 11, 6811 CG
  BATTLE OF ARNHEM
 4. Musispassage – Land van de Markt, 6811 CX
  HET VERHAAL VAN FRANNEKE
 5. Building026 – Koningstraat 32, 6811 DG
  BEVRIJDING EN WEDEROPBOUW
 6. Het Oude Postkantoor (’t Taphuys) – Jansplein 56, 6811 GD
  OPERATION GARDEN

Voor deze gebouwen zijn speciale videomapping producties ontworpen, die gedurende een week lang ’s avonds bij herhaling worden vertoond. De producties vertellen ieder een stukje ‘Airborne-geschiedenis’. De afzonderlijke locaties zijn als een route met elkaar verbonden, zodat het publiek van de ene naar de andere plek door de binnenstad wordt geleid.

Doorontwikkeling

Vele steden binnen en buiten Nederland, zoals Eindhoven (‘Glow’), Sydney (Opera House) en Lyon (‘Festival of Lights’), maken succesvol gebruik van videomapping-technieken om publiek te imponeren en te verrassen met creatieve producties op vaak markante en bekende gebouwen. Deze eerste editie van Arnhem Lights is meer bescheiden van opzet, maar zeker indrukwekkend. Dankzij financiële steun vanuit ‘Gelderland herdenkt 75 jaar vrijheid’ en het Arnhemse ondernemersfonds verwacht Platform Binnenstad Arnhem dit jaar een goede eerste editie van Arnhem Lights neer te zetten. Daarna wordt bekeken of het project als ‘Airborne Lights’ ook regionaal opgezet kan worden.

‘Airborne Lights’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij:

 

 

 

 

Meer nieuws

Alle berichten (114)

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier