25 september 2023

Stille tocht white ribbon mile

Ceremonie

Velperbuitensingel 15

6828 CV Arnhem

White Ribbon Mile is meer dan een wit lint. Het is de levenslijn van Hoop!

Stel je eens voor, je bent een soldaat tijdens de Slag om Arnhem. De strijd is hevig, bitter en uitzichtloos. Veel van je kameraden zijn gesneuveld of gewond. Je bent uitgeput, hebt honger en denkt dat je het niet zal overleven. Dan komt het bericht dat de operatie wordt afgeblazen en de overgebleven soldaten worden geëvacueerd. Market Garden is mislukt. Het is maandag 25 september 1944.

Die nacht regent het hard en is het aardedonker. Dat is maar goed ook, want de Britse, Nederlandse en Poolse soldaten zijn omringd door Duitsers die nog steeds de felle strijd voeren. Van Hartenstein via de Oude Kerk in Oosterbeek gaat de barre terugtocht door de bossen en de uitwaarden naar de Rijn. Daar zullen de soldaten de rivier oversteken naar bevrijd gebied. Hun gewonde kameraden achterlatend. Ze zien bijna niets en kennen de weg niet. En de vijand is overal aanwezig. Regen slaat in hun gezicht. Het is moeilijk om geruisloos te zijn. Sommigen doen hun laarzen uit. Een briljante vondst is het witte lint van parachutestof dat de route aangeeft. Een baken dat je niet uit het oog moet verliezen.

The White Ribbon Mile is een korte wandeling die de barre tocht symboliseert en net als toen wordt aangegeven met een wit lint. Het traject van de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument bij de Rijn is slechts drie weken per jaar toegankelijk. De ultieme kans om ter plaatse te beleven, te leren, te herinneren en te eren.

Data

  • 25 september 2023

Filter op de kaart

Type

Extra's

Kwartier