19 november 2021

Gloedvolle strijkers met Maxim Rysanov

Klassieke muziek

Velperbinnensingel 15

6811BP Arnhem

Plan je route Website

De strijkers van Phion tonen al hun kwaliteiten in een virtuoze tour de force. Met Maxim Rysanov als dirigent én solist brengt het ensemble de mooiste strijkerscomposities. Zoals het speciaal voor Rysanov geschreven Altvioolconcert van Vasks, maar ook het Nocturne van Dvořák, Introduction and Allegro van Elgar en Bartóks Divertimento. Alle menselijke emoties worden blootgelegd in, Muziekcentrum Enschede, Musis Arnhem, Cultura Ede en Walburgiskerk Zutphen.

Opmerkelijk hedendaags altvioolconcert
Warm en sonoor is de klank van een strijkorkest. Vanzelfsprekend dat daar veel muziek voor geschreven is. Dirigent en altviolist Maxim Rysanov laat met de strijkers van Phion vier van de mooiste strijkerscomposities horen. Zelf is hij solist in het speciaal voor hem geschreven Altvioolconcert van de Letse Pēteris Vasks, een stuk dat de ‘The Strad’ omschreef als een ‘opmerkelijk hedendaags altvioolconcert van een gevierd componist’. Het is een warmbloedig soloconcert waarin de altviool alle menselijke emoties blootlegt, van woede en melancholie, tot gelukzaligheid en serene dromen.

Solo en tutti
Maar ook de andere werken laten Phions strijkersgroep schitteren. Dvořák opent het concert met zijn romantische Nocturne. Het Introduction and Allegro van Elgar is een waar symfonisch gedicht voor strijkers. Hierin zet de componist een strijkkwartet tegenover het strijkorkest en speelt zo, als was het een barok concerto grosso, met solo en tutti. Hetzelfde doet Bartók in zijn Divertimento, waarin solo- en tuttipassages elkaar in een wervelend tempo afwisselen. Het programma is een ware virtuoze tour de force, waarin de strijkers van Phion al hun kwaliteiten ruimschoots kunnen tonen.

Data

  • 19 november 2021

In de etalage

Filter op de kaart

Winkel

Categorie