De Pizzabakkers
Airborne Lights
Van 29 augustus tot en met 22 september in Arnhem: Airborne Lights. Van zonsondergang tot 23.00 uur indrukwekkende videoprojecties op iconische gebouwen in binnenstad Arnhem.
Het is september 1944. Arnhem is al vier jaar bezet door nazi-Duitsland. De geallieerde opmars is begonnen, maar het front is ver weg in Frankrijk. De storm van de oorlog lijkt aan Arnhem voorbij te gaan. Dan barst operatie Market Garden los. De grootste luchtlandingsoperatie die de wereld ooit heeft gezien. Geallieerde troepen proberen in één klap de bruggen over de grote rivieren in handen te krijgen. Ook de bruggen bij Arnhem. De stad wordt plotseling een grimmig frontgebied. Er wordt gevochten van huis tot huis. Na de gevechten verlaten bijna 100.000 mensen in grote haast hun huizen. Operatie Market Garden komt tot stilstand en Arnhem blijft achter als een spookstad.
September 2024 is het 80 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. De impact ervan, de evacuatie en de wederopbouw is vandaag nog voelbaar en zichtbaar.
Herdenking 80 jaar Slag om Arnhem
September 2024 staan we gezamenlijk stil bij het feit dat 80 jaar geleden de Slag om Arnhem plaatsvond. Na een succesvolle editie van ‘Arnhem Lights’ tijdens de activiteiten rond 75 jaar vrijheid is in samenwerking met Airborne Region het plan gevat voor de 80e herdenking de gemeenten te verbinden op het Airborne verhaal met video projecties en projectionmapping op gebouwen in gemeente Arnhem en Ede.
Videoprojecties in de binnenstad
Van 29 augustus tot en met 22 september 2024 worden een aantal gebouwen op prominente plekken in de Arnhemse binnenstad uitgelicht met een indrukwekkende videoprojectie. Op iedere locatie is een andere projectie te zien, vanaf de avondschemering tot 23.00 uur.
Beleef de Airborne in kleurenprojecties op gebouwen in de binnenstad van Arnhem tijdens Airborne Lights.
Locaties
De videoprojecties zijn te zien op de volgende locaties:
- Stadshuis (westzijde) – Jonas Daniël Meijerplaats
De video-animatie ‘Airborne at Night’ vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem.
‘Airborne at Dawn’ is een verhaalvertelling over vluchten en evacuatie en legt de verbinding met vrijheid vandaag de dag. - Centraal Station Arnhem – Stationsplein 166
Projecties van archiefbeelden op de architectonische pilaar binnen het stationsgebouw (overdag). - Koepelkerk – Jansplein 60
Community-project ‘Kleur de stad’, waarin iedereen verbeelding in woord, beeld en tekening kan delen in kleurenprojectie op de Koepelkerk van Arnhem.
Airborne route
Vanuit het project Liberation Route Europe zijn bijzondere plekken in de Arnhemse binnenstad aangemerkt, die een stuk van het het Airborne-verhaal vertellen. Plekken die een historische betekenis kregen tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens Airborne Lights kun je een wandelroute door de binnenstad volgen langs deze plekken, samen met de locaties waar de videoprojecties worden getoond.
De Airborne Lights wandelroute door de binnenstad kun je online bekijken, als document hier downloaden of als drukwerk ophalen bij Citystore Arnhem.
Samen geven we betekenis aan Airborne en kleuren we Airborne Lights!